Alimentaţia naturistă.
Tratamente naturiste.

Efectele unor tratamente naturiste sunt bine-cunoscute şi nu mai au nevoie de o recomandare sau argumentaţie suplimentară. Acest site nu-şi propune să ofere tratamente natuale pentru diferite boli, ci încearcă, în măsura posibilităţilor, să explice de ce alimentaţia naturistă - ne-pregătită cu ajutorul focului are asemenea efecte benefice.

Am putea considera tubul digestiv (cavitatea bucală, stomacul, intestinele, anusul) ca fiind o ante-cameră pentru substanţele nutritive necesare vieţii. Alimentele, aşa cum sunt ele intruduse în cavitatea bucală şi apoi mestecate, nu constituie substante asimilabile de organismul uman. Pentru a fi asimilabile, adică să străbată pereţii intestinali şi să pătrundă în sânge, substanţele alimentare trebuie "fărămiţate" în părţi din ce în ce mai mici, până pot străbate membranele intestinului.

Fragmentarea alimentelor - a substanţlor alimentare - până în stadiul de substanţe nutritive - care nu numai că au ajuns în sânge dar pot străbate mai departe membranele celulare şi pot constitui hrană pentru celule - se face cu ajutorul unor substanţe generate de diferite glande ale organismului uman.

Dacă glandele organismului uman nu secretă sucurile necesare descompunerii alimentelor inghiţite, astfel încât ele să poată să străbată pereţii intestinali, vor fi eliminate prin materiile fecate, iar tot efortul depus în procesul de digestie va fi inutil. În afara unui gust plăcut, care îl poate oferi mestecare acelor alimente, ele nu pot constitui substante nutritive pentru organism.

O altă problemă foarte importantă care apare în procesul de digestie este că pereţii intestinali sunt traversaţi şi de alte substanţe pe care organismul - sau mai bine zis: sistemul imunitar - le vede ca inamici, ca duşmani şi va mobiliza resurse (leucocite - celule albe) pentru a anihila aceşti intruşi. Un efort suplimentar pentru organism.

Fragment din cartea " Autovindecare prin tratamente naturiste ", scrisă de Aurelian Cîrjeu Gogan, editată în anul 2003, în Editura Teora.

Focul - prepararea prin foc a alimentelor- produce anumite "mutaţii" la nivelul substanţelor alimentare