"Dr. med. Ernst Schneider, în vasta şi extrem de documentata sa lucrare în trei volume, intitulată "Să folosim puterea de vindecare a alimentelor", bazându-se pe studiile şi experienţele altor specialişti (prof. Kollath, Virchow, Roesssie, Kuschafoff etc), consemnează faptul că, dacă începem orice masă cu mâncare pregatită la foc (de exemplu supă sau bulion de carne, cartofi sau zarzavat fiert, sau chiar o cană de cafea, ciocolată, pâine cu unt şi marmeladă), numarul de globule albe din sânge, de la 6-8.000/mm3, cât este normal, creşte în 10 minute la 10.000, iar în 30 minute ajunge la 30.000. Acest fenomen este cunoscut sub numele de leucocitoză de digestie (leucocitoza fiind înmultirea leucocitelor). Fenomenul în cauză reprezintă o reacţie de aparare a organismului uman, asemanatoare cu cea care are loc in toate bolile infectioase si in toate situatiile in care intra in organism un element strain vatamator, ca de exemplu o substanta nociva sau toxica.

Aceeasi reactie se inregistreaza si cand alimentele crude se consuma dupa o hrana gatita cu ajutorul focului. In schimb, daca se consuma numai alimente crude, sau chiar daca se consuma alimente gatite, insa dupa ingerarea unor alimente crude, acest fenomen nu mai are loc.

Reiese clar faptul ca hrana naturala (sucuri crude proaspete, aperitive vegetale crude, fructe proaspete, salate....), deci hrana vie, neomorata prin preparare la foc, este bine acceptata de organism, in timp ce hrana moarta (fiarta, fripta sau prajita) constituie o alimentatie deficitara, care declanseaza reactia de autoaparare a organismului."

Autovindecare prin tratamente naturiste, pag. 13, Editura Teora, 2003