***

Cum traieste un om rational? In momentul in care in viata lui apare o problema, cauta in memorie (care vine din experienta lui de viata, din cele citite si memorate, din sfaturi, etc) o solutie care se poate adapta problemei. Uneori gaseste o solutie, care i se pare potrivita, dar de cele mai multe ori, timpul arata ca nu a fost chiar cea mai buna solutie. Nu in sensul ca a fost o solutie proasta, ci "se putea si mai bine". Adica o alta solutie putea duce la rezultate mai bune, mai avantajoase.

Cum traieste un om rational? In momentul in care in viata lui apare o problema, trebuie sa stea "cu simturile treze" sa poata "prinde" mesajul vocii interioare. Odata prins si interpretat corect, si bineinteles urmat, sfatul vocii interioare conduce, de cele mai multe ori la solutii mult mai bune decit solutiile gasite pe cale rationala, din memorie.

Aici as face o paralela cu o cartea de-a d-lui Pavel Corut, dar nu mai stiu in care (probabil "Careul cu cinci asi"), in care Varain este "initiat" la templul din munti. Aici parintele Demian "ii baga in cap" toata istoria Daciei. Adica ii inscrie in memorie toata experienta acumulata de poporul roman de-a lungul istoriei.

Partial dl. Corut are dreptate :-)) . In realitate trebuie sa-ti antrenezi creierul sa se poata "bransa" la "memoria universala". Aceasta memorie universala este cunoscuta in filosofia orientala sub numele de Akasha, si ea inmagazineaza toate evenimentele petrecute in istorie. Deci nu este vorba de o memorare a evenimentelor ci de o "capacitate de percepere" a istoriei evenimentelor deja inregistrate.

As mai face aici o comparatie. Omul rational se poate compara cu un candidat la examenul de matematica si care invata (memoreaza) 10.000 de solutii. In momentul in care se duce la examen si vede problemele puse, el va cauta in memorie o solutie care se potriveste problemei puse. Are "sansa" ca in cele 3 ore rezervate examenului sa nu parcurga toate solutiile invatate, si deci sa nu gaseasca solutie corecta. Sau daca gaseste o solutie o adopta pe aceea, fara sa mai caute. Iar printre solutiile memorate se poate afla una mai buna.

Omul care se conduce dupa "vocea interioara" este precum candidatul care invata niste principii de baza din matematica si la examen se bazeaza pe intuitie. Se increde in intuitie ca il va "salva" si-i va aduce in minte principiile care il pot ducela solutia corecta.

***
***