Calea Magului
de Deepak Chopra, ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2002
pag. 85-87

A pune capat razboiului dinlauntrul tau inseamna a pune capat conflictului dintre toate personalitatile tale. Iti poti elibera sinele umbrit de povara energiilor retinute din trecut, creind conditii pentru pacea interioara, deoarece frica de a fi ranite este cea care face ca vocile tale interioare sa nu aiba incredere una in cealalta. Dar nu poti gasi o solutie pentru aceste tensiuni pina cind nu vei cunoaste din ce sint alcatuite pesonalitatile tale launtrice.

Personalitatile sunt alcatuite intotdeauna din acelasi lucru - din vechi energii atasate memoriei. De pilda, sa zicem ca iti amintesti cum ai fost pedepsit pe vremea cind erai copil pentru lucruri pe care nu le-ai facut. Energia resentimentului sau a sentimentului de injustitie va fi atasata memoriei si vei incepe sa construiesti un fragment de personalitate - copilul plin de resentimente - care va dainui pina cind energia va fi eliberata. Copilul plin de resentimente din interior este doar o portiune de memorie ce asteapta sa-si descarce energia retinuta; pina cind aceasta descarcare nu va avea loc, energia nu va fi deblocata.

Deoarece amintirile tale se asociaza atit unor intimplari fericite, cit si unora dureroase, personalitatile launtrice apar in forme placute si neplacute. Este placut sa-ti amintesti cum ai fost rasplatit pentru ca ai facut o treaba buna; este neplacut sa-ti amintesti cum ai fost criticat. Dar aceste amintiri opuse nu se anuleaza una pe cealalta, ele isi pastreaza integritatea si se afla in conflict cu cele opuse. Este in natura fiecarei judecati sa spuna "Am dreptate", chiar si atunci cind experienta urmatoare o contrazice cu totul. Critica sau pedeapsa nemeritata vor ramine si vor repeta acelasi scenariu la nesfirsit, desi in urmatorul compartiment o alta energie isi va exprima punctul de vedere in legatura cu o rasplata meritata.

Poti intra cu usurinta in legatura cu aceste energii retinute. Stai un moment singur cu tine insuti intr-o incapere linistita. Respira usor. Fara a schimba ritmul respiratiei, observa doar cursul ei linistit. Nu merge mai departe pina cind respiratia ta nu devine usoara si ritmica. Cind devine asa, incearca sa-ti amintesti un incident extrem de neplacut din trecut, unul care implica emotii negative puternice, precum rusinea, umilinta sau vinovatia. Sa spunem ca ai fost prins trisind la un examen sau furind. Nu conteaza daca incidentul a fost mic sau a fost serios, ci daca a fost urmat de o emotie de durata.

Adu-ti in minte imaginea vie a acelui incident si incearca sa retraiesti sentimentele care l-au insotit. Acum observa-ti rspiratia - nu mai este atit de usoara. In functie de tipul de emotie pe care o chemi in amintire, respiratia ta va deveni inceata sau superficiala; s-ar putea chiar sa gifii sau sa-ti tii respiratia. Aceste schimbari arata faptul ca respiratia este o oglinda a procesului de gindire si, in special, a oricarei emotii reamintite. Experimentezi trei componente despre care am mai vorbit: amintire, energie si atasare. Cind toate acestea trei se unesc, obtii inceputul unei subpersonalitati.

Toate subpersonalitatile vor acelasi lucru: sa se exprime prin tine. Copilul care plinge, copilul singur, adolescentul frustrat, indragostitul plin de sperante, cel ce munceste cu ambitie - toti vor sa prinda viata prin tine. Si asa si fac, intr-un anumit fel. Nici o personalitate nu isi gaseste vreodata implinirea completa de una singura: prin urmare, fiecare trebuie sa faca larma pentru a-si gasi un loc sub sosre - sau in intunericul umbrei.

Conflictul ce apare este cel care face ca viata omului sa fie atit de ambigua, atit de plina de lumina si de intuneric. Magul traieste insa doar in lumina. Asemenea unui copil, magul nu-si retine energia. Eliberindu-si toate atasamentele memoriei ce alimenteaza razboiul launtric, magul a trecut dincolo de personalitate pentru a locui in constiinta pura. Calea ce ne duce de la starea de muritor la starea de mag poate parea misterioasa, dar de fapt este complet naturala. Nu este nevoie decit de acel echilibru pe care cursul vietii este perfect capabil sa-l pastreze.

Exista multe cai de a elibera vechile energii. Una dintre cele mai puternice este de a recunoaste pur si simplu ca ele exista. In loc sa negi faptul ca simti rusine sau vina, de pilda, priveste la tine insuti si spune-ti "Ma simt astfel". Deseori, acest moment de constientizare de sine este de ajuns, deoarece, in ultima instanta, prin tagaduirea ta, toate energiile sint prinse ca intr-o capcana. Depaseste tagaduirea si jumatate din batalie e cistigata. Recunoasterea este o forma de acceptare de sine. Nu trebuie sa spui "Este in regula daca simt rusine sau vinovatie", pentru ca de fapt tu vrei sa scapi de aceste energii nu sa le perpetuezi. Dar este bine daca spui "Am aceste sentimente. Ele sint reale".

Una dintre cele mai eficiente tehnici pentru a depasi tagaduirea este, inca o data, folosirea respiratiei. Stai jos intr-o incapere linistita si relaxeaza-te. Trage acum aer in piept cum vrei, superficial sau profund, apoi expira-l firesc. Nu impune nici un ritm sau efort, doar respira. S-ar putea sa-ti dai seama ca oftezi sau gifii; este in regula.

Acum inspira inca o data si lasa din nou aerul sa iasi, fara a-l forta sau a-l retine. In timp ce continui sa respiri astfel, lasa orice emotie sau imagine care-ti vine in minte sa se ridice la suprafata. Acest proces poate fi ajutat daca iti concentrezi atentia asupra inimii sau asupra oricarei alte parti a trupului unde simti ceva - unele locuri ale trupului sint strins asociate cu emotiile.

Pe masura ce continui acest exercitiu, energiile tale retinute vor incepe sa curga in afara. Simptomele acestei descarcari ar putea include amintiri cetoase, umbre de sentimente sau chiar exprimari puternice ale emotiilor, precum plinsul. (Daca sentimentele devin prea puternice, opreste exercitiul si odiheste-te cu ochii inchisi timp de cinci minute). Multi oameni au atit de multa energie depozitata incit dorm imediat cind practica acest fel de respiratie - este semnul unei profunde oboseli retinute, care se elibereaza in corpul tau.

Daca nu simti nici o eliberare de energie sub forma pe care ti-am desris-o, inseamna ca-ti folosesti mintea pentru a o retine. Mintea poate fi depasita prin schimbarea usoara a respiratiei; incearca sa gifii destul de repede. Respiratia aceasta rapida, de suprafata, ritmica va distrage mintea constienta si va lasa energiile sa se scurga dincolo de ea. Poti practica acest gen de respiratie timp de un minut sau doua, nu mai mult, pentru ca eliberarea energiilor poate deveni lesne prea puternica.

Acest exercitiu poate fi repetat pentru a da afara vechile energii retinute, dar este de asemenea foarte folositor pentru a invata sa te descarci de orice emotie sau sentiment nou pe care vrei sa-l scoti in afara. La fel ca oricare alta trasatura a ta, umbra vrea sa se exprime si sa devina libera, iar primul pas consta in a gasi o cale naturala, confortabila de eliberare a energiilor negative si de a nu le tine depozitate in cavernele ascunse ale mintii.