Calea spirituala

Vineri, 16 august, 2002

In zilele noastre, in Romania, intilnesti multe persoane care "se lauda" ca se ocupa "de cele spirituale".

Sa incepem cu o comparatie. Sa zicem ca cineva vrea sa-si faca o casa (o cladire). Pentru a o realiza va trebui sa urmeze "un algoritm" foarte precis. In primul rind, va trebui sa faca o groapa (de dimensiuni bine precizate, functie de constructia finala), dupa care va turna temelia, dar nu oricum, va pune in ea diferite elemente (bine calculate) care sa-i confere o rezistenta sporita. Dupa care va turna un planseu. Dupa care va incepe sa zideasca etajul I. Dupa care va turna iarasi un planseu.... etc... si asa mai departe pina cind va turna acoperisul.

Pina s-a ajuns la acest "algoritm", a trebuit ca unii oameni sa "puna mina si sa faca" fel de fel de incercari, mai mult sau mai putin reusite. Oricum, pina la urma, s-a ajuns la un algoritm (sau poate la mai multe) care, urmat intocmai, la final sa rezulte o casa (o constructie) bine definita.

Cam asa si cu "caile spirituale". Au fost unii (in acest caz o singura persoana) care in decursul vremii, practicind fel de fel de tehnici si experimentind fel de fel de "trairi" au ajuns sa "conceapa" (inventeze, sa puna bazele, etc) o anumita cale, sau scoala. Sau cu alte cuvinte: sa gaseasca un "algoritm" (o secventa de pasi, tehnici, procedee) care sa te duca la anumite realizari bine precizate. In acest sens putem aminti: Maharishi, Gurdjiev, Aivankov (sper sa fi scris corect), care toti si-au facut, conform experientei lor, un "algoritm" de evolutie spirituala. Daca cineva vrea sa urmeze o cale spirituala ar trebui sa adopte una deja existenta. Ar trebui sa "aleaga un algoritm" care a fost testat de altii ca are o finalitate spirituala Nu toti oamenii au "puterea" de a-si gasi o cale noua, proprie, de a concepe un alt algoritm propriu....

Continuind comparatia noastra. Ce s-ar intimpla daca cineva ar face o mica groapa... ar construi o bucata de temelie... dupa care ar face o bucata de zid.... ar mai face un zid, undeva prin gradina, ca apoi sa-l puna unde i se va parea lui potrivit. Nu va iesi de acolo nici un fel de cladire... in vecii vecilor....

Ei, dar acu' sa revenim la oile noastre.

Trebuie sa recunosc din start ca in Romania zilelor noastre nu prea sunt "cai" foarte bine precizate si care sa fie si "de buna credinta". Deci,,, recunosc ca este greu sa gasesti o astfel de cale. Dar TREBUIE, altfel risti "sa te ratacesti" in noianul de informatii provenite de la diverse persoane care au avut niste trairi si care le fac publice. Nu critic, nu judec.... doar observ... :-). Au fost tiparite in Romania niste carti scrise de Lazarev. In cartile 3 si 4 incepe sa-si revizuiasca anumite pareri, idei (pe care in primele doua carti le "ridica la rang de lege absoluta"). Aceste lucruri "au bulversat" anumite persoane care au citit cartile lui, iar informatiile continute in primele carti au incercat sa si le integreze ca fiind adevaruri ultime. Iar in cartile 3 si 4 si-au dat seama ca au gresit. Asta dovedeste ca autorul este pe undeva pe la etajul 2....3 si mai are pina la acoperis. Nu vreau sa-l critic pe Lazarev, sau sa critic spusele lui, dar ca el sunt multi... care iau ca "adevaruri absolute", un adevar al "treptei pe care se afla".

Dar unde voiam sa ajung? Multi oameni din zilele noastre frecventeaza o "anumita ramura" o perioada de timp, dupa care schimba si urmeaza o alta "invatatura" o anumita perioada, dupa care schimba si.... tot asa. El zice ca ia din fiecare "ce este mai bun"

Oameni buni!!!!!! Cum poti "tu", ca fiind, "cautator al unei cai" si fiind la un inceput de "cale spirituala" sa-ti dai seama ce e bine si ce e rau pentru tine? Asa si omul nostru care voia sa construiasca ceva si-si face un zid aici, unu' colea.... undeva o groapa si o parte din temelie. El, in nestiinta lui, crede ca face ceea ce este mai bine, dar.....? Privit totul in ansamblu, ceea ce a facut el este "un ghiveci", dar el este convins ca a facut ceea ce este mai bun. Asa si omul "preocupat de cele spirituale", luind "o bucata" de colo, una din alta parte, se va rataci "in inceputuri" si nu va face "pasi inainte".