Ce nu este vocea interioara

In primul rind vocea interioara nu este o VOCE. Ea nu se aude... ea se simte, se percepe. Probabil vi se pare o prostie.... cum adica, vocea nu se aude? Termenul de voce interioara este un termen generic, este o exprimare metaforica a unui fenomen psihic. Vocea interioara poate fi interpretata ca voce dar nu este o voce.

Sa vedem mai exact ce se intimpla in fiinta umana, in organismul uman. Omul are mai multe simturi. Simturile sunt niste modalitati de a percepe anumite informatii din mediul exterior si de a le transmite in "interiorul" nostru. Practic informatiile sunt transformate, transmise si apoi analizate de creier. Sa luam de exemplu simtul auzului. Ce se intimpla? Urechea percepe vibratiile mediului, le transmite mai departe spre urechea interna iar, in final, aceste vibratii sunt transformate in "informatii neuronale" si vor ajunge la creier. Creierul analizeaza aceste "informatii neuronale" care ii sosesc de la ureche. Practic creierul nu analizeaza undele sonore, nu analizeaza vocea care a produs vibratiile. Creierul analizeaza aceste "informatii neuronale", pe care le vom numi in continuare "energii". Ce tip de energie? Nu stiu. Sunt niste energii purtatoare de informatii. Oricum, daca veti sta in tacere si va veti analiza gindurile si simturile, asa veti putea defini ceea ce analizati: energie. O energie psihica, o energie a gindului.

Pe de alta parte, sa luam un alt simt: vazul. La fel ochiul percepe o energie luminoasa, o proiecteaza pe retina iar in final informatia captata de ochi va ajunge la creier tot sub forma de "energie".

Ei bine, vocea interioara transmite mesaje folosindu-se de aceasta "energie" pe care creierul o poate analiza.
Deci vocea interioara nu este o VOCE. Vocile "vorbesc" o anumita limba: engleza, franceza, germana, romana, chineza, etc... Si sunt sute de limbi. Vocea interioara nu le cunoaste pe toate. Ea stie doar un singur limbaj. Cel al gindului, al simtului.... Asadar, daca veti auzi o voce care va va spune ceva in limba romana sa stiti ca nu este vocea interioara. E altceva, poate o iluzie.

Vocea interioara nu da teste. Nu te testeaza sa vada daca esti o persoana onesta, daca esti o persoana morala. Vocea interioara nu iti pune intrebari sa-ti testeze nivelul de cunoastere si intelegere. Nu-ti pune intrebari sa vada daca ai, in general, o atitudine de egoism sau de altruism fata de cei din jur.

Vocea interioara iti cunoaste gindurile. Nu are nevoie ca tu sa-ti formulezi aceste ginduri in limbaj articulat sau in fapte. Ea iti cunoaste intentiile , atitudinile fata de cei din jur. Vocea interioara nu are nevoie ca tu sa-i demonstrezi fidelitatea.

Vocea interioara nu iti raspunde imediat la intrebari. Se intimpla si asa, dar de cele mai multe ori lansam o intrebare si raspunsul poate veni chiar si peste citeva saptamini.

Vocea interioara nu te roaga, nu insista sa faci anumite lucruri. Sa zicem, de exemplu, ca la un moment dat din viata esti pus sa alegi dintre 2 alternative: sa zicem prima este sa te angajezi undeva si sa incepi sa cistigi bani, iar a doua ar fi sa urmezi niste cursuri de specialitate (pe banii parintilor). Logic si rational, cei mai multi dintre voi ar alege prima varianta. Dar sa spunem ca destinul "vrea" altceva. Sa zicem ca el, destinul, ti-a "rezervat" o altfel de viata (nu neaparat mai buna, dar este "viata ta", "destinul tau"). In momentul in care te hotarasti care din cele 2 cai sa o alegi, vocea interioara isi va face simtita prezenta. Daca alegi varianta conforma cu destinul tau vocea interioara isi va face simtita prezenta printr-o stare de multumire interioara. Daca alegi cealalta varianta vocea isi va "exprima dezacordul" prin diferite mijloace: ori vei avea o stare de nemultumire profunda, ori o tristete apasatoare, ori o "cadere energetica"... oricum o stare de discomfort.

Daca ai ales varianta proasta si nu te-ai razgindit la "semnalul" vocii interioare, ea nu va insista, nici nu te va parasi. Te va insoti incontinuare pe drumul ales de tine, dar tu vei avea, aproape permanent, o stare de discomfort ( nemultumire de sine, tristete, plictiseala, etc) datorita alegerii tale ne-conforme cu destinul tau.