Energetica lumii vii

Doru Georg Margineau,
Casa de Editura "EDIMPEX-SPERANTA" S.R.L.,
Bucurest 1992, pag 14

Energia radianta electromagnetica se propaga perfect prin spatiul vid, fara sa necesite vreua mediu material, ceea ce a aratat ca este ea insasi o forma specifica de existenta a materiei. Dat fiind faptul ca toata biosfera este o "creatie" a energiei radiante solare, consideratiile fizice referitoare la energia undelor electromagnetice sint relevante in mod nemijlocit pentru energetica lumii vii.

Toate corpurile - de la astri, pina la propriul nostru corp - emit si, in acelasi timp, absorb radiatii electromagnetice cu intensitate si distributie spectrala ce depind de natura lor si de temperatura. Studiind aceasta radiatie termica, M. Planck a ajuns (in anul 1990) la concluzia ca, dintr-o radiatie electromagnetica cu lungimea de unda <> nu poate exista o cantitate de energie mai mica decit:

E= h*c/l,
unde h=6,62*10-34 J*s
este constanta universala ce ii poarta numele, iar c=3*108 m/s este viteza de propagare in vid a tuturor undelor electromagnetice. Acest moment a fost crucial pentru intreaga dezvoltare a fizicii, caci a aratat ca energia radianta este cuantificata, avind o structura de tip atomist, ca si substanta.

Cealalta revolutie petrecuta in fizica la inceputul secolului nostru, aparitia teoriei relativitatii a lui A. Einstein, a adus cu sine o noua definitie a energiei: energia totala pe care o poseda orice corp cu masa m este

E= m*c2,
Conform cu aceasta relatie, un gram din orice substanta echivaleaza din punct de vedere energetic cu caldura eliberata din arderea a 2 milioane tone carbune superior.

Oricit ar fi aparut initial de greu de conceput echivalenta intre masa si energie, ea s-a dovedit a fi a stricta realitate, caci, in dieritele transformari la nivel sub-atomic, masa inertiala fie dispare si apar radiatii electromagnetice, fie apare pe seama energiei acestor radiatii. Toata enerfetica nucleara - atit a centralelor atomoelectrice, care constituie cea mai semnificativa suplinire actuala a diminuarii combustibililor fosili, cit si a bombelor cu fisiune si fuziune nucleara, care constituie cel mai grav risc de autodistrugere a biosferei - se bazeaza pe emisia de energie radianta prin consumarea unei parti din masa combustibililor nucleari. Exact acelasi tip de transformari au loc si in astri, astfel incit este pe deplin intemeiat sa se considere ca ecuatia energiei totale data de Einstein, a influentat in modul cel mai profund intreaga imagine fizica asupra universului.

....

Materia vie este, desigur, acea parte a Universului fizic ce poseda cea mai complexa organizare si in cadrul careia se desfasoara cele mai variate transformari de energie. Intelegerea acestora constituie in acelasi timp o fascinanta aventura a cunoasterii, si o necesitate a utilizarii optime de catre om a posibilitatilor si a resurselor biosferei.