Evolutie spirituala

Duminica, 04 august, 2002

De multe ori mi-am pus problema: "Ce este evolutia spirituala?" In ce se poate concretiza. Multa lume vrea sa evolueze spiritual. Dar ce poate face pentru aceasta? Daca vrei, de exemplu, sa inveti elecronica, treaba-i simpla, iei un manual de electronica (electricitate), un pix, niste foi, multa rabdare si ... "burta pe carte". Dar daca vrei sa evoluezi spiritul ce faci? Ce manual iei?

In primul rind, alta intrebare: "ce inseamna evolutie spirituala?". Daca incercam sa definim electronica este simplu: piese electronice (rezistenta, tranzistoare, circuite integrate, etc), principiile de functionare ale pieselor respective. Si am putea da o definitie a electronicii. Dar cum am putea defini "evolutia spirituala"?

Cred ca am putea defini evolutia spirituala ca "o crestere a puterii de intelegere". A puterii de intelegere a vietii de zi cu zi, a fenomenelor ce guverneaza viata (legea cauza-efect, legea conservarii energiei, etc)

Da, sunt de acord, nu toti oamenii au aceeasi capacitate intelectuala, nu au aceeasi capacitate de memorare. As putea face o comparatie a diferitelor nivele de intelegere ale omului cu procesul de scolarizare din zilele noastre. Unii oameni sunt in clasa a X-a (se "lupta" cu derivatele si integralele), altii in clasa a VI-a (invata triunghiul, cercul, patratul), altii in clasa a II-a (invata tabla inmultirii), iar altii in clasa I-a (invata sa faca betisoare).

Asa si la oamenii maturi, nu le poti cere la toti sa inteleaga legea cauza-efect sau sentimentul "iubirii fara obiect". Unii incep cu legea iubirii (acest "proces", al iubirii, fiind un proces afectiv care nu solicita prea mult capacitatile cognitive, dar are darul, atunci cind este "practicat" consecvent si "din tot sufletul" sa deschida noi "porti catre univers, catre cunoastere"). Dupa o iubire puternica, traita "din toti porii fiintei tale" observi ca intelegi altfel viata. Ca ea capata noi valente pentru tine. Ca esti, parca, mai intelegator cu cei din jur, ca esti cuprins de o oarecare compasiune pentru cei "oropsiti de soarta". Si, daca ai puterea sa iubesti in continuare, observi ca si iubirea s-a transformat. Parca a devenit mai "subtila", mai fina, mai matura, etc..... si, pina la urma, ajungi la "iubirea fara obiect".

Alti oameni au "invatat" legea iubirii in alte vieti si acum pot invata alte "lectii". Dar, odata legea iubirii invatata, ea nu te va parasi niciodata (ma refer la vietile viitoare), numai ca acea iubire "focoasa" se transforma intr-o iubire mai rationala, care aduce mai mult a compasiune (va rog sa nu luati cuvintele folosite ad-literam. Incerc "sa caut prin vocabularul limbii romane" acele cuvinte care se potrivesc cit mai bine unor stari sentimentale, unor trairi afective).

Aceasta "putere de intelegere" se reduce, in cele din urma, la activarea anumitor centri nervosi din creier. Creierul este, un fel de tablou de comanda, un fel de poarta (cu mai multe canale) a constientului catre subconstientul universal. Sa incerc sa fac o reprezentare grafica:

In care:

  • ETS - Eul tau superior,
  • IU - Inteligenta Universala
  • CU - Creierul uman
  • CO - Constientul omului
  • CN-ETS - Centrii nervosi responsabili de comunicarea cu ETS
  • CN-IU - Centrii nervosi responsabili de comunicarea cu IU

La nastere creierul copilului s-a format dupa matrita imprimata de ETS (Eul tau superior - care ramine chiar si dupa moartea fizica). Asta nu inseamna ca noul nascut are in creier informatiile asimilate in alte vieti, ci el are "deschse canalele" prin care poate accesa aceste informatii aflate (stocate) in ETS. Copilul, in timpul vietii, "suporta" un proces educational, care, din pacate, in zilele noastre, duce spre inhibarea (blocarea) acestor canale cu ETS. Aceste canale de comunicare cu ETS "au ca proiectie" in CU anumiti centri nervosi. Canalul de comunicare dintre ETS si CU se blocheaza datorita "atrofierii" centrilor nervosi din creier. Dar acesti centri sunt "responsabili" si de coordonarea altor centri nervosi (tot din CU) care sunt raspunzatori de comunicarea cu IU. Daca primii cantri se blocheaza, automat si centrii CNIU sufera un blocaj iar canalul de comunicare ca IU se obtureaza.

Observatie: Raja Yoga incearca sa deschida aceste canale (mai precis sa reactiveze centri nervosi corespunzatori) folosind niste "mijloace mai mecaniciste": concentrari, meditatii, etc.
Jnana Yoga incearca acelasi lucru dar prin metode oarecum diferite. Prin metode cognitive, pas cu pas.
In final, ambele metode duc la acelasi rezultat: dobindirea unor noi cunostinte (asimilarea unor noi informatii) provenite in CO prin deschiderea canalelor comunicare dintre CU si IU prin activarea CNIU.

Sa va dau un exemplu ("trait" de mine) vizavi de acest proces de blocare a centrilor nervosi. Discutam odata (1994) cu 2 persoane (studente in ultimul an la facultatea de chimie). Le-am intrebat daca au invatat la facultate despre quarci. Au zis ca nu. Nu-mi venea sa cred urechilor, in ultimul an de facultate, in anul 1994 (d. H. :-)) ) si nici un profesor nu le vorbise despre un fapt deja dovedit experimental. Ma rog, asta este. Le explic ce sunt quarcii si "ce vrea ei de la materie". Una, dintre persoane manifesta oarecare interes, i se parea interesanta ideea. Nu ca o credea, dar ii dadea anumite "sanse de adevar". Cealalta persoana nega cu "toata puterea" aceasta teorie. Ca nu este adevarat, atomul este compus din electroni, protoni.... si ca mai exista si fotoni, etc. si atit. Am intrebat de ce crede acest lucru. Mi-a raspuns: "Pentru ca asa este dat. Asa este structurata materia, asa este lasata de la Dumnezeu, daca era altfel invatam la scoala. Tu ai citit prostii pe undeva si le crezi ca un fraier ce esti". Am mai incercat sa ii explic cum sta treaba cu descoperirile stiintifice.... dar nimic. Ei asta da exemplu de persoana inhibata de procesul educational. Poate unii dintre dvs., mai duri, o vor cataloga "o proasta".... bine, bine, ma intreb eu, dar prostia cum se poate explica. O persoana "proasta" are mai putin creier, are mai putine circumvolutiuni? Are mai putini neuroni? Probabil o astfel de persoana are putini centri nervosi in "stare de functiune", marea majoritate sunt neactivati.

Mult timp m-am gindit la aceasta intimplare. De ce o persoana ii dadea, ipotezei, o oarecare credibilitate iar cealalta o nega cu desavirsire. O fi prima persoana o "fraiera" care crede tot ce-i spui? O fi o fire mai slaba si un caracter mai usor de manipulat Iar cea de-a doua persoana dispune de un caracter ferm, hotarit. categoric. Cel mai mult mi se pare adevarata urmatoarea ipoteza: ETS-ul primei persoane a dobindit in vietile anterioare o putere de intelegere mai mare. Din aceasta cauza, la nastere, CNETS au fost "mai puternic activati", iar procesul educational "nu a reusit" sa-i blocheze in totalitate CNETS si implicit ea "simtea" in subconstient (si implicit constientiza) "semnalele" date de ETS-ul ei, ca ipoteza cu qarcii poate fi adevarata.

Poate asa o fi, poate ma insel. Ginditi singuri (daca nu aveti altceva de facut).

Ce se intimpla cu omul matur? Prin anumite tehnici (meditatie, procese cognitive) el poate sa-si activeze niste CNETS si implicit "sa dea aripi" activarii CNIU, si prin aceasta poate percepe anumite mesaje, informatii din IU. Marii maestri spirituali (Budha, Maharishi, Mahomed), dar si marii inventatori ai lumii (Edison, Einstein, etc) s-au "cuplat" la IU si au perceput informatii. Fiecare a perceput categoria de informatii din "sfera lui de interes". Preocupat fiind de o problema, te gindesti intens la ea. Este, aproape ca si o meditatie Yoghina. Informatiile percepute direct de marii spirituali ai lumii, au fost transmise, pina in zilele noastre in forma scrisa (intr-un limbaj specific, folosind capabilitatile vocabularului limbii respective).

In momentul in care cineva citeste o informatie de acest gen, foarte usor o poate memora, dar exista "diferite grade de intelegere" a informatiei respective. Haideti sa mai facem o comparatie. Cititi o carte (nu de Sandra Brown), una filozofica, care ridica niste probleme de viata. Unele idei le retineti (memorati), altele le intelegeti. Daca, peste un anumit timp recititi cartea, veti observa ca "o intelegeti altfel", ca la prima citire "v-au scapat niste chestii", niste mici amanunte. Iar daca o cititi a treia oara veti simti face aceleasi constatari. Ei!?, vedeti ce inseamna diferite "grade de intelegere". Si asta nu numai asupra unei carti, ci si mai restrins, asupra unei idei.

Buuuun!!!!, ce se mai intimpla? Sa zicem ca o persoana "se forteaza" sa inteleaga anumite idei (sau in Raja Yoga: sa faca meditatie pe anumite subiecte). Pina la urma reuseste "sa ajunga" la IU si "sa extraga de acolo ceea ce il intereseaza" (vezi: o poezie de Pavel Corut). Automat aceste cunostinte se reflecta in CO prin niste idei (de multi considerate geniale, dar care de fapt sunt niste idei, iar IU are astfel de idei foarte foarte multe.... trebuie doar "sa cauti din tot sufletul"). Ce simte omul? Ca constientul lui s-a imbogatit. Da nu numai "constientul". Automat aceste informatii patrund pina in ETS, ajutate fiind de activarea CNETS. Si acest proces continua de-a lungul vietilor succesive pina cind.......... ETS <==> IU.

Daca gresesc? Numai Dumnezeu stie.

* * *

Completare: Marti, 06 august, 2002
"Cautarea supraeului", Paul Brunton, Ed. Esantion, 1993, pag. 33

"Oameni, care au crezut ca voi scrie la fel si despre acelasi subiect, (nota: este vorba de cartile scrise de Brunton) nu inteleg ca aceste scrieri sunt fetele unui singur cristal, care dezvaluie adevarul asa cum l-am aflat eu. Cu aceasta nu doresc sa spun ca au aceeasi valoare, pentru ca adevarul are mai multe nivele, care depind in mare masura de priceperea noastra. Chemarea omului este sa caute adevarul cel mai inalt. Sper ca aceasta chemare este si a mea si ca voi afla adevarul si il voi face sa vorbeasca intr-o lucrare viitoare. Acest lucru il vor intelege imediat putini, caci multimile doresc si inteleg adevarul, doar daca apare insotit de zgomote de efect si este anuntat cu surle si trimbite. De aceea, ei recunosc nu atit adevarul, cit mai degraba aparentele sale diferite. In cartile mele, am dorit sa stabilesc si citeva dintre aceste puncte de vedere diferite, inaintede a ma ridica in sfera rarefiata a adevarului final transcedental, unde, dupa cite stiu, putini ma vor urma. Acest adevar este insa singurul scop al existentei noastre si singura ratiune a realizarii umane."