Impacarea cu tine si ceilalti

Duminica, 2 martie, 2003

Peste tot, in "scrierile de spiritualitate", se vorbeste despre avantajele "apropierii" de SupraEu. Dar oare nu sunt si dezavantaje? Vedeti!!! Nu am spus <> ci am zis <>.

Se vorbeste despre impacarea cu sine insuti si despre impacarea cu cei din jurul tau. Indiscutabil, impacarea cu sine se realizeaza prin apropierea de SupraEu si constituie un mare avantaj. Dar impacarea cu ceilalti oameni este discutabila. Dupa parerea mea, apropierea de SupraEu duce la o ne-impacare cu cei din jur. Si sa va spun de ce.

O veche zicala spune: "Ce preferi sa-ti spun: adevaruri dureroase sau minciuni frumoase?". In momentul apropierii de SupraEu incepi sa nu mai agreezi "minciunile frumoase" si vei deveni adeptul "adevarului" - oricat de dureros ar fi el. Dar asta nu numai sa le auzi despre tine ci sa si le spui celor din jur. Sa fim sinceri.... traim intr-o societate in care marea majoritate a oamenilor prefera sa auda "minciuni frumoase". Spunandu-le oamenilor "adevarul in fata", nu "vei fi acceptat". Multi din cei care te inconjoara vor declara (verbal) ca si ei prefera "adevarul", dar faptele, in general, arata cu totul altfel. Fa un test: spune oamenilor "adevarul in fata" si vei vedea care este adevarata lor atitudine fata de adevar. Cand spun "adevaruri", nu ma refer la "adevaruri impersonale", cum ar fi 7x7=49 sau alte teorii demonstrate de stiinte. Ma refer la "adevaruri personale". Spune-i unei rude ca greseste in educatia copilului, spune-i sotului/sotiei ca nu face bine ceea ce face, spune-i unui coleg de servici ca solutia lui nu este buna... etc. O sa spuneti ca este important si modul cum i-o spui. Sunt de acord. Dar nu de justificari mentale estenevoie in aceasta problema. Treceti la fapte. Spuneti celor din jurul dvs. adevarul in fata. Si veti edea ce veti pati :-)). Asta este beleaua apropierii de SupraEu: accepti din ce in ce mai greu minciuna; sau, ca sa nu fiu asa de dur in limbaj, as inlocui cuvantul "minciuna" cu "ocolirea adevarului".

In alta ordine de idei, traim intr-o societate in care trebuie sa faci multe compromisuri. Apropiindu-te de SupraEu vei accepta din ce in ce mai greu compromisurile.

O alta problema care apare este foarte frumos sintetizata in doar cateva cuvinte de Deepak Chopra, in cartea "Calea magului".

Voi, traiti intr-o lume a lui "ar trebui" si a lui "ce-ar fi daca", a spus Merlin. Eu traiesc in lumea a "ceea ce este"

Marea majoritatea a oamenilor traiesc intr-un ipotetic viitor, mai dur spus: "intr-o iluzie permanenta". Apropiindu-te de SupraEu incepi sa traiesti prezentul. Acea vorba "traieste clipa prezenta ca si cum ar fi ultima" devine pentru tine o stare de fapt si nu doar niste cuvinte frumoase. Beleaua este ca in majoritatea discutiilor oamenii isi dezvaluie propriile pareri despre "ce-ar fi daca", iar tu, vrei sa traiest prezentul, si automat nu prea mai esti pe aceeasi lungime de unda cu interlocuitorii. Poti sa faci un compromis... :-)) sa accepti discutia asa cum este..... dar de cele mai multe ori este "chinuitor" sa vezi cum oamenii in loc sa traiasca, isi fac idei despre un timp viitor.

Alta belea :-)) este succint descrisa de intemeietorul unei ramuri de meditatie, numita Vipassana. El zice ca "innaintand pe cale" incepi "sa te detasezi" de ritualurile si ceremoniile lipsite de forma. Si.... hai sa fim sinceri, in ziua de azi, aceste activitati sunt foarte "cautate" de oameni. Apropiindu-te de SupraEu "nu mai suporti" manifestarile de falsa prietenie ale altora. Multa lume spune ca nu-i plac "pupaturile conventionale", dar toti le practica (in diverse ocazii) si le accepta asa cum sunt. Apropiindu-te de SupraEu nu numei ca nu le agreezi, dar iti provoaca o, din ce in ce mai mare, repulsie.

Avand in vedere cele de mai sus, incepe (daca nu esti precaut) un proces de autoizolare. Chiar daca "te simti bine in pielea ta"...., totusi omul este o fiinta sociala, care traieste in mici grupuri, comunitati, gashti :-))