Luni, 26 iulie, 2004

Integrarea unei idei in sistemul de valori

      Simpla citire si/sau memorare a unor idei sau concepte de viata nu ne confera o "evolutie a constiintei". Hmmm!! o sa vedem alta data ce inseamna acest termen de "evolutie a constiinte", acum sa ne ocupam doar de integrarea unei idei in sistemul de valori.
      Pentru inceput sa explic putin aceasta diferenta, intre o idee care este doar memorata si o idee care este parte integranta din sistemul de valori. Primul exemplu care imi vine in minte este acela al inselarii sotului/sotiei. Multe persoane respecta niste reguli morale si nu-si inseala sotul sau sotia datorita acestora. Chiar de mic, copilului i se spune ca nu este frumos sa faca acest lucru; si, din acest motiv, memoreaza acest lucru ca o regula de morala sau de bun simt.
      Cand va creste mare, si viata ii va oferi "o ispita" :-)) sa "calce pe alaturi", el va respecta sau nu aceasta regula de morala. Adica, "din interiorul" persoanei respective vine un impuls "de a se simti bine" in prezenta acelei persoane, dar intervine (in primul rand) memoria si ii aduce aminte de perceptul moral insusit de mic. Iar constientul persoanei va alege daca sa respecte sau nu aceasta regula.
      Acesta este cazul pentru care o idee este doar memorata.
      In cazul in care ideea este integrata in sistemul de valori, ce se va intampla? In momentul in care apare "ispita", persoana este "rece"; nu o intereseaza ispita de a se simti bine in prezenta acelei persoane. Sau altfel spus, din interiorul persoanei nu apare nici un impuls, pe care ulterior sa il reprime.