Acest text l-am gasit pe Internet, la o adresa care ulterior a disparut. Deoarece consider ca sunt niste idei foarte importante, efectiv l-am copiat cuvint cu cuvint. Deci, subliniez inca odata: acest text nu este "compus" de mine, dar fiind in totalitate de acord cu ideile exprimate, calc dreptul de autor si il copii mai jos.

LEGEA ENTROPIEI

  • Iarba rea creste repede, iar cea buna, incetul cu incetul.
  • Pirul rau creste si nesamanat.
  • Raul se face mai lesne decat binele
(proverbe)

Aceasta lege poate fi dezvoltata in legatura cu legea a doua a termodinamicii si, din acest motiv, voi expune doar unele caracteristici mai importante ale acesteia.

Orice sistem compus tinde sa se descompuna. Un atom excitat va reveni pe nivelul de energie minima, cedand energia suplimentara pe care a absorbit-o in urma unui proces de energizare oarecare. Un obiect incalzit, odata ce este indepartat de foc, va ceda caldura absorbita mediului ambiant daca acesta are o temperatura mai scazuta decat a sa. De aceea, faptul ca omul poate gandi este socotit a fi un miracol. Nasterea unui gand necesita un anumit proces energetic. Si pentru ca mintea cauta sa functioneze pe un nivel minim de energie pentru a respecta legea entropiei, ea isi distribuie energia in foarte multe ganduri pentru ca puterea mentala sa fie mentinuta la un nivel minim. Atunci cand urmarim sa concentram energie mentala intr-un singur gand, acesta este un proces ne-natural, care contravine legii entropiei si, tocmai de aceea, este dificil de obtinut. Concentrarea mentala nu este o calitate innascuta ci una educata prin intermediul vointei. Daca dorim ca ideile noastre sa aiba un impact mai mare si sa ajunga sa se materializeze, este necesar ca ele sa devina mai puternice prin concentrarea energiei mentale intr-un numar redus de ganduri, proces care conduce pe ansamblu la o crestere a nivelului energetic in sistemul mental. Cand concentrarea nu mai poate fi sustinuta, apare o "descarcare" violenta a energiei mentale prin intermediul unor ganduri si actiuni conexe cu placerea sau prin ganduri si actiuni orientate in directia opusa gandurilor initiale. De exemplu, la sfarsitul unei sesiuni de examene foarte multi studenti simt nevoia unor "distractii" intense si au tendinta de a distruge cursurile, notitele, foile de pe care au invatat.

Un sistem compus, pentru a se pastra in limitele unor caracteristici, adica la un anumit nivel energetic, trebuie sustinut permanent din punct de vedere substantial, energetic si informational. In momentul in care se intrerupe aceasta sustinere, legea entropiei actioneaza imediat conducand sistemul spre descompunere, adica spre un grad maxim de dezordine sau nivel minim de energie. Un sistem excitat se afla in echilibru instabil asemenea unei bile sprijinita pe virful unui ac. Un astfel de echilibru este relativ dificil sa fie mentinut pentru o perioada ceva mai mare de timp si atunci, daca vrem ca mintea noastra sa lucreze la un nivel energetic ridicat, trebuie sa-i construim o baza de sprijin adecvata largind orizontul preocuparilor si dezvoltand afectivitatea.

Acest aspect poate fi observat si la nivel social. In momentul in care au scazut legile morale, gradul de dezordine al societatii a crescut imediat. Aceeasi lege a entropiei face posibila perpetuarea celor patru varste in cadrul unei yuga.

Tot ceea ce este compus se va descompune. Orice lucru su fenomen din aceasta creatie este efemer. Totul este supus transformarii, iar directia principala a tuturor transformarilor este spre un grad maxim de dezordine sau nivel minim de energie.

Aceasta lege mai poate fi numita si legea efortului minim. In mod natural, fiinta tinde spre confort maxim. Ea are tendinta de a actiona cat mai putin, de a depune un efort minim, uneori chiar nul daca se poate. De aceea, Iisus a spus ca largi sunt portile care duc spre rau si stramta este poarta care te duce spre adevar. A urmari sa evoluezi spiritual inseamna, din punct de vedere energetic, sa acumulam cat mai multa energie. Or, acest lucru este opusul entropiei, adica al tendintei naturale de manifestare a sistemelor compuse care tind spre un nivel energetic minim.

Legea entropiei este asemanatoare intr-o anumita masura cu legea atractiei gravitationale. Pentru a inalta un obiect si pentru a-l mentine acolo, trebuie sa depunem un efort. In momentul in care sustinerea energetica dispare, obiectul cade la suprafata pamantului fara nici o alta interventie.

A evolua spiritual inseamna a scadea nivelul de entropie al fiintei, ceea ce poate fi posibil prin realizarea unei stari de unitate a intregii fiinte. Cand sistemul om actioneaza ca un tot unitar, atat in cuget cat si in simtire, gradul de dezordine al acestuia este nul, adica zero, si atunci forta sa launtrica devine foarte mare.

Ce trebuie sa deducem din legea entropiei?

  • In mod natural orice sistem tinde spre nivel de energie minima, ceea ce implica dezordine maxima.
  • Atunci cand, la nivel social, majoritatea oamenilor renunta sa mai respecte, printr-un efort individual, anumite legi morale, gradul de dezordine creste, iar armonia este distrusa.
  • Daca tendinta fireasca a fiintei este spre confort maxim, trebuie sa intelegem ca acest lucru inseamna totodata si dezordine maxima, adica tulburare, boala, suferinta, ignoranta.
  • A evolua spiritual inseamna a reduce gradul de dezordine al fiintei prin realizarea unei stari de unitate a tuturor planurilor care o compun.
  • Starea de unitate a fiintei se poate obtine prin cresterea continua a energiei launtrice. Cresterea energiei launtrice are loc, intr-o prima faza, prin economisirea inzestrarilor naturale pe care le-am primit in momentul nasterii. Concret, acest lucru inseamna a nu mai pierde energie prin ejaculare in timpul actului sexual, prin palavrageala, printr-o multime de ganduri si actiuni inutile. Un sistem care dispune de o mare rezerva energetica poate sa atinga un inalt grad de ordine interioara. Conducatorul unei familii, daca este puternic, poate ordona intr-un mod armonios viata acesteia; insa daca cel care conduce o familie este slab, gradul de dezordine al acelei familii devine foarte mare.
  • Trebuie sa actionam permanent exact ca si Atlas, care tine in mod continuu bolta cereasca pe umerii sai. In momentul in care ne "relaxam" si nu mai facem tot ceea ce este necesar pentru a evolua spiritual, datorita legii entropiei ne putem confrunta cu o "cadere" care uneori poate fi atat de mare incat sa nu ne mai putem ridica.
  • Nimic bun nu se poate obtine fara efort.