Vocea interioara si manipularea

Duminica, 1 iunie, 2003

Candva, am fost intrebat, daca nu ma simt manipulat. Persoana respectiva vedea "vocea interioara", ca pe ceva extern fiintei umane. Altcineva, altadata, pe o lista de discutie, facea analogia intre vocea interioara si clar-auditie. Sunt doua mari diferente, clare si distincte intre clar-auditie si vocea interioara: in primul rand vocea interioara nu "vorbeste", nu foloseste cuvinte si in al doilea rand vocea interioara se percepe ca gand si nu ca senzatie auditiva.

Dar sa revenim la manipulare. O sa va dau un exemplu practic, trait chiar de mine. In 1994 am hotarat sa-mi schimb meseria. Vocea interioara imi semnala o anumita facultate. "Toata ratiunea" zicea Stiinte Economice. Toti cunoscutii imi ziceau: "daca te-ai hotarat sa-ti schimbi meseria, macar fa o treaba ca lumea. Fa ISE-ul, se cauta, se plateste bine". Vocea era incapatinata. Am urmat vocea. Acum, dupa 6-7 ani de munca in acest domeniu pot sa spun cu siguranta ca a fost cea mai buna alegere. Este meseria care se potriveste cel mai bine cu personalitatea mea. Este meseria care o fac, daca nu cu placere, macar cu sentimentul neutralitatii, si nicidecum cu o "greutate apasatoare".

Daca urmam indiciile societatii eram manipulat. Eram manipulat de societate si as fi facut "din mine" ceea ce voia societatea. Dar am preferat sa fac "din mine" ceea ce vreau "Eu". Intelegand prin Eu, (cu e majuscul) Eu-l meu superior, adevaratul eu, si nu acea "personalitate" creata de societate, in anii de educatie.

Marea majoritate a oamenilor urmeaza niste reguli sociale. Dau admitere la facultatile "la moda", mananca ce le spune medicina si medicii, se comporta in societate cum vrea societatea, etc. Oare societate, cu sistemul ei de valori nu produce asupra noastra cea mai mare manipulare?

Am fost uimit, odata, cand cineva s-a exprimat cam asa: "am invatat ca nu trebuie sa cumperi ce cumpara lumea ci este bine sa cumperi ce ai tu nevoie". Persoana avea, la vremea ceea 30 de ani. Cati oameni nu sunt ca persoana in cauza, care cumpara tot felul de chestii si le pun prin camera sa vada lumea ca sunt in pas cu... moda, in pas cu vremurile. Moda celularelor. Hmmm, cati oameni au intr-adevar nevoie de celular, si cati nu isi cumpara numai de dragul de a avea celular. Sa fim intelesi, nu critic societatea romaneasca, ci intreaga societate. In Germania, in vremea in care a aparut celularul, au aparut si diverse firme care iti dadeau telefon pe celular la ora dorita de tine si purtau discutia pe care o solicitai tu. Asta datorita unor persoane care, aflandu-se intr-un cerc de animi, parteneri, etc... voiau sa arate cat sunt de importanti si ce discutii interesante pot sa sa poarte cu tertze persoane. Asta nu este manipulare din partea societatii? Faci tu intr-adevar ceea ce vrei sa faci? Su faci, ceea ce vrea societatea de la tine sa faci?