Spre ce ne indruma vocea interioara

Duminica, 22 iunie, 2003

Inscriptie pe-o casa noua,
Lucian Blaga

Toate stau la locul lor,
sta paianjenul in plasa
ca-ntr-o lume de matasa.
Nu-l incearca nici un dor
din ocolul lui sa iasa.

Toate stau la locul lor:
piatra, floare si ulcior,
vatra si amnar si iasca,
Asta-i legea tuturor:
Zari sa-si faca din pridvor,
sa se simta bine-acasa.

Aceasta poezie a lui Lucian Blaga, chiar daca intr-un mod metaforic si relativ simplist, exprima cel mai bine si concis ceea ce vrea vocea interioara de la noi. Ea vrea "sa ne simtim bine acasa". Sa ne simtim bine cu noi insine...... Odata, o persoana cu care discutam, a definit foarte bine o persoana care "si-a cunoscut supra-eu-l" si se ghideaza dupa vocea interioara: "se simte bine in pielea lui".

Multi oameni au aceasta tendinta, de a nu se simti bine in pielea lor. Adica vor ceva mai mult.... mai vor ceva.... simt ca le lipseste ceva. Aceasta stare, de a-ti lipsi ceva, iti este "imprimata" de eu-l tau superior.
Mai bine zis, eu-l tau superior vrea sa-ti semnaleze faptul ca "trebuie sa-l cunosti", ca trebuie "sa te cunosti pe tine insuti".

O sa comit o mica abatere, de la ideea paragrafului, si o sa vorbesc mai intai despre alta idee. Ia fraza de mai sus, o sa vi se para ca sunt doua lucruri separate:
1. sa-ti cunosti supra-eu-l,
2. sa te cunosti pe tine insuti.
dar nu este asa. Este vorba de acelasi lucru, general esprimat: "Sa te cunosti pe tine insuti". Ce inteleg eu prin "tine insuti". Fiinta umana este compusa, ca sa zic asa, din mai multe "elemente", corpul fizic, corp energetic, sentimente, trairi, ganduri, eu-l superior, etc. Filosofiile orientale definesc omul ca fiind compus din corp fizic, corp astral (compus din sentimentele , trairile noastre, etc), corp mental (gandurile, conceptiile de viata, etc), corp cauzal (supra-eu-l individual). Nu va legati de cuvinte, important este sa intelegeti ceea ce desemneaza un cuvant, nu cuvantul in sine.

O sa folosesc, de acu' incolo, termenul de "fiinta umana" pentru a desemna tot "ansamblul" care compune un om.... tot ansamblul corpurilor lui.

Sa revin la ideea paragrafului: multi oameni simt in constient acel mesaj al supra-eu-lui, de "a-l cunoaste", printr-o stare de "ne-implinire" (e greu sa definesti exact starea care o "receptioneaza" constientul.... ea poate fi diferita de la persoana la persoana). Marea majoritate a oamenilor, simtind aceasta stare, incearca sa o anihileze, sau cu alte cuvinte, sa-si satisfaca aceasta "nevoie de implinire" prin obtinerea unor lucruri inafara fiintei lor. Multi incearca sa obtina lucruri materiale: casa, masina, piscina, etc. Altii incearca sa obtina lucruri, sa zic asa, mai spirituale: stima celor din jur, etc. Sau incearca sa-si gaseasca "un suflet pereche" cu care sa imparta necazurile si bucuriile vietii.

Dar, dupa parerea mea, aceasta stare nu va inceta decat atunci cand ai ajuns sa te cunosti pe tine, cand ai ajuns sa te cunosti ca un "tot unitar", sa-ti cunosti "intreaga ta fiinta".