Vindecarea si vocea interioara

Miercuri, 11 iunie, 2003

Pe internet, la adresa: http://www.sfaturi-ortodoxe.fx.ro/yoga/marturiabioenergie2.htm (sau aici) puteti gasi un text scris din experienta unui tanar care a practicat diverse tehnici "spirituale" sau bioenergetice. Nu vreau sa comentez decat un singur fragment, si anume, cel care se refera la vocea interioara, sau cum spune tanarul "supraeu":

"Aceste metode mi le perfectionasem sub asistenta supraeului īn sedintele de vindecare ale bolnavului afectat de paralizie, iar rezultatele le vazusem cu ochii mei si eu si cei ce asistau; bolnavul restabilindu-se oarecum, īncepānd sa-si miste māna si piciorul paralizat, desi cu greutate si dureri "

NICIODATA VOCEA INTERIOARA NU VA VA INDRUMA SA-I VINDECATI PE ALTII.

Supraeul (e tot una cu vocea interioara) se ocupa strict de problemele dvs. Supraeul tau este al tau. El nu da sfaturi altora. Iti da sfaturi tie. Haina ta iti da tie caldura. Corect, daca vrei, poti lua sub haina ta si pe altcineva..... sa-i fie si lui cald. Si supraeul iti da voie sa ii ajuti (dar atentie, sa-i ajuti, nu sa-i vindeci) pe altii, dar asta numai in cazul in care ti-ai rezolvat problemele tale. Numai daca ai ajuns "la o formula de echilibru" suficient de stabila astfel incat sa-i poti echilibra si pe altii.

O sa spuneti ca supraeul este rau, inuman..... de ce sa nu-i vindeci pe altii (daca poti)? Raspunsul este foarte frumos exprimat intr-o zicala orientala "daca ii vei da unui om un peste, el se va hrani o zi, daca il vei invata sa pescuiasca el se va hrani o viata". Acesta este unul din "principiile supraeului". El nu te indeamna sa-i vindeci pe altii, dar te va indemna (daca poti.... daca detii cunostintele suficiente) sa-i inveti pe altii cum sa se vindece singuri. Daca "iti sta in puteri", supraeul te va indemna sa atragi atentia "aproapelui tau" unde greseste, dar nu te va indemna sa-i repari tu greseala.

La tanarul de mai sus, aceasta tendinta, de a se ocupa de vindecarea altora, nu vine din supraeu. A confundat vocea supraeului cu altceva. Probabil cu dorinta de "a face bine aproapelui tau", dar care, din pacate, nu-i este specifica supraeului.

Supraeul nu este chiar asa de "egoist". Uneori esti pus in situatia de a ajuta pe cineva, pe una din cunostintele tale. Dar de la caz la caz. Nu pe oricine si nu cu orice problema. In general, daca intre tine si persoana respectiva exista "o interserctie karmica" esti indemnat sa-ti oferi ajutorul, dara daca aceasta "intersectie" nu exista, esti indemnat "sa-ti vezi de treaba". Atunci cand ne confruntam cu un astfel de caz (o ersoana care are nevoie de ajutor) este bine sa "ascultam vocea". Ea ne semnaleaza daca suntem in masura sa ne oferim ajutorul sau nu.

Cum am spus mai sus, esti indemnat sa ajuti pe altii numai daca "ai atins o formula de echilibru". Acest principiu este exprimat in traditiile orientale sub forma "un orb conduce un alt orb".