A treia planeta, al treilea razboi, al treilea mileniu

Jan Van Helsing, editura Samizdat, 1999, pag 282

Insa sigur ca si noi am avut indoielile noastre. Ceea ce tocmai am descris suna destul de logic, insa ce se intimpla intr-un moment critic? Pentru ca ne-a preocupat foarte mult aceasta intrebare, viata ne-a raspuns la ea sub forma unui incident.

Peter, sotia lui si prietenul lor Jan vroiau sa zboare in SUA pentru a-si vizita acolo separat prietenii. Lui Peter i s-a oferit un zbor convenabil si anume spre Los Angeles, inclusiv masina de inchiriat. Jan a vrut initial sa ajunga de fapt la Phoenix, iar Peter cu sotia sa la San Francisco. Insa oferta convenabila ii atragea. Au discutat-o pe scurt, ajungind la concluzia ca ar trebui sa o accepte.

Ei trebuiau sa anunte agentia pina la sfirsitul saptaminii daca vor sa primeasca oferta. Insa amindoi au aminat pina in ultima zi sa faca contractele de zbor. De aceea amindoi au vrut sa mai sune o data in acea dupa-amiaza pentru a se interesa daca totul este OK. Fara sa se astepte se stricase ceva la telefon si de aceea nu au putut lua legatura unul cu altul. Apoi Jan a avut brusc sentimentul ca n-ar trebui sa zboare la L.A. ci la Phoenix, asa cum planuisera initial. Desi era mai ieftin spre L.A. totusi vocea lui interioara i-a spus sa zboare direct spre Phoenix. Deci, si-a rezervat loc in acel avion.

In mod interesant, sotia lui Peter si el insusi, s-au mai gindit inca o data, respectiv au simtit in interior. Si ei au ajuns la concluzia sa zboare, totusi, dupa cum planuisera initial, la San Francisco, in ciuda diferentei mari de pret pentru zbor si masina de inchiriat.

Dupa ce si-au aranjat zborurile, a functionat iarasi telefonul deodata, iar ei au vorbit despre rezervarile lor, avind amindoi puternicul sentiment ca a existat un motiv pentru asta, nemaidiscutind despre acea intimplare.

Asadar au pornit la drum. O pritena pe care Jan a vrut sa o viziteze in Sedona, mai era in acea perioada inca la parintii ei in L.A., vrind sa plece dimineata pentru a fi punctuala la sosirea lui la Phoenix. Insa in mijlocul noptii ea s-a trezit si a avut impulsul de a pleca imediat spre casa. Asa ceva nu mai facuse niciodata. De zece ani mergea regulat la parintii lui si se intorcea dimineata (o calatorie de 10 ore spre Sedona). Dar ea si-a ascultat vocea interioara si a plecat la miezul noptii. Dimineata, cind au ajuns cu totii la destinatia lor, ei au stiut apoi de ce si-au aminat planurile initiale - in acea dimineata a existat cel mai mare cutremur din L.A.

Va puteti imagina uimirea lor! Dar acest incident le-a aratat tuturor ca sunt condusi perfect, daca se si lasa condusi. Vocea interioara valoreaza de o mie de ori mai mult decit un zbor ieftin sau gindirea logica.

Pentru sotia lui Peter si pentru el, pentru prietena lui Jan, Alana si pentru el insusi aceasta era raspunsul la toate inrebarile, si anume, ce se va intimpla intr-un caz de urgenta. Exact asa cum s-a lasat condusi in timpul acestui cutremur si cum si-ua urmat vocea interioara, la fel se va intimpla si cind va exista o nenorocire in Germania sau in alta parte.

De atunci ne simtim putin mai siguri, dar si intr-o lume foarte nesigura.

Poate ati mai avut si dumneavoastra un incident asemanator, ia ginditi-va. Asemenea intimplari valoreaza mai mult decit oricare vorbe inteliente ale guvernelor noastre sau decit prognozele unor institute. Urmati-va vocea interioara, va va conduce mai bine decit oricare consilier sau strain.

*****

La citatul de mai sus as vrea sa adaug relatarea despre cum am cumparat aceasta carte. Cineva mi-a zis de acest autor: Jan Van Helsing si ca are vreo patru carti publicate si in Romania. Nu citisem de el nimic. Mergind la o librarie, am vazut aliniate, toate cartile lui. Asta, a treia, "mi-a facut cu ochiul". Am simtit un fel de atractie pentru ea, pentru titlul ei. Intru in librarie si intreb ce pret are si ii spun vinzatoarei ca vreau sa o cumpar. Ea ma intreaba daca le-am citit pe celelalte doua dinainte. Ii zic ca nu. Ea imi recomanda sa o iau pe prima, sa incep cu inceputul. Dar vocea mea interioara ma pisa: "nu si nu, pe asta ia-o". Am fost ferm si pe asta am luat-o. Nu am citit celelalte carti, as fi curios daca in vreo una din ele pomeneste de vocea interioara.